Voorbereid in geval van verwondingen

Zorg dat je altijd een EHBO-doosje op je moestuin hebt met pleisters, jodium, een pincet en verband.

Uw bereikbaarheid op de volkstuin

In verband met de bereikbaarheid in geval van nood, is het aan te raden om je mobiele telefoon mee te nemen naar de tuin. Mocht je de enige zijn op het complex en er gebeurt iets, dan kun je altijd iemand bellen.

Heb je geen mobiele telefoon, dan kun je het ook aan anderen vertellen als je naar de tuin gaat.

Water uit de pompen is niet drinkbaar

Op ons volkstuinencomplex staan grondwaterpompen, die tussen april en november te gebruiken zijn. In de wintermaanden worden ze weggehaald om bevriezing te voorkomen. De waterpomp bij de ingang van het complex en de pomp bij het toilet blijven altijd staan.

Dus: Uit de pompen komt géén drinkwater!

Chemische bestrijdingsmiddelen

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is niet toegestaan op ons terrein; wij willen zoveel mogelijk werken met respect voor plant, dier en elkaar!

Wat te doen om infecties te voorkomen

Tetanus, ook wel bekend als 'kaakklem' of 'wondkramp', wordt veroorzaakt door een bacterie die in straatvuil en in (bemeste) aarde zit. Zodra de bacterie in een diepe, open wond komt en de wond onvoldoende schoongemaakt wordt, kun je een tetanusinfectie oplopen.

Om een tetanusinfectie te voorkomen is het belangrijk een wondje goed schoon te maken. Preventief kun je handschoenen aandoen als je in de tuin bezig bent.


Meer informatie over tetanus kun je vinden op www.rivm.nl

In het geval van een tekenbeet

Op de website www.tekenradar.nl kun je voor elke plaats in Nederland een tiendaagse verwachting zien voor het tekenactiviteitsniveau van de aanwezige teken. Hoe hoger de activiteit, hoe groter de kans om door een teek gebeten te worden en hoe belangrijker het is om te controleren op tekenbeten. Daarnaast kun je op de website tekenbeten of een rode ringvormige uitslag melden. Ook kun je verwijderde teken opsturen om te laten onderzoeken of de teek besmet is. De verwachting geeft overigens géén indicatie voor het totaal aantal teken op een bepaalde plaats.